Jak wybrać profesjonalny ekspres do kawy do gastronomii?

Jak wybrać profesjonalny ekspres do kawy do gastronomii?

3 kwietnia 2021 0 By Anna Szafrańska

Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga bardzo dobrego przygotowania zarówno pod względem wyglądu i oferty w części restauracyjnej, jak również wyposażenia zaplecza kuchennego. Im lepsze i bardziej profesjonalne wyposażenie, tym większa pewność, że w czasie codziennej działalności nie będzie żadnych problemów z przygotowywaniem posiłków i napojów. Ważnym elementem wyposażenia będzie ekspres do kawy, który potrzebny jest nie tylko w kawiarniach, ale również we wszystkich innych lokalach gastronomicznych.

Zakup ekspresu do kawy do lokalu gastronomicznego to spore wyzwanie. Trzeba bowiem mieć świadomość, że musi to być urządzenie profesjonalne, wydajne i na jak najwyższym poziomie. Domowe ekspresy do kawy, nawet te z wyższej półki, nie sprawdzają się w lokalach gastronomicznych, gdzie urządzenia są bardzo silnie eksploatowane. Podczas gdy w domu kawę robimy sobie maksymalnie kilka razy dziennie, w lokalu restauracyjnym czy kawiarni z ekspresu korzysta się kilkanaście razy na godzinę. Jest więc oczywiste, że urządzenie musi być dużo lepszej klasy w restauracji niż sprzęt, z którego korzystamy na co dzień w domu.

Na co zwracać uwagę przy zakupie?

Podczas poszukiwania dobrego ekspresu do kawy, warto zwracać uwagę przede wszystkim na jego możliwości techniczne. Urządzenia, które parzą kawę, bardzo często są wielofunkcyjne – można w nich również zmielić ziarenka kawy, podgrzać mleko, a także przygotować wiele innych dodatków do kawy. Im więcej będzie w stanie zrobić jeden ekspres, tym mniej innych urządzeń trzeba będzie kupować. Wybierając ekspres do kawy, zwracajmy również uwagę na jego wydajność, parametry techniczne, sprawność, a także jaka jest jego żywotność. Ekspres powinien być wykonany z dobrej jakości komponentów, a także być bezpieczny dla żywności. Dobrym pomysłem będzie również zadbanie o to, by ekspres dobrze się prezentował i korzystnie wpływał na wizerunek lokalu. To ważne szczególnie wtedy, gdy kawa jest przygotowywana w części restauracyjnej przy barze, a nie na zapleczu kuchennym. W ofercie producentów ekspresów dla gastronomii wybór jest na tyle duży, że można znaleźć sporo modeli, które cechują się eleganckim i stylowym wyglądem.

Nie oszczędzaj na jakości

Wyposażenie lokalu gastronomicznego powinno być jak najlepszej jakości. Na sprzęcie i urządzeniach nie należy oszczędzać, gdyż niemal zawsze może nam się to zemścić w postaci częstych awarii czy mniejszej żywotności sprzętu. Sprawdzoną propozycją są ekspresy Nuova Simonelli, które łączą w sobie wysoką jakość wykonania, funkcjonalność, estetyczny design i całe mnóstwo możliwości parzenia doskonałej kawy. Wybierając ekspresy do kawy, ale również wszystkie inne urządzenia, stawiajmy na producentów, którzy są znani i renomowani, a także polecani przez przedstawicieli branży HoReCa. Dobry ekspres do kawy to inwestycja, która z pewnością się zwrócić.

Zostań baristą – sztuka parzenia kawy – prezentmarzen.com/zostan-barista-sztuka-parzenia-kawy-3/