Brak kuchni w miejscu pracy? Jak zorganizować ciepły posiłek?

Brak kuchni w miejscu pracy? Jak zorganizować ciepły posiłek?

19 lipca 2020 1 By Anna Szafrańska

Jedzenie w miejscu pracy to ważna kwestia i nie należy jej pomijać. Niestety, wiele osób w czasie wykonywania obowiązków zawodowych sięga po mało wartościowe produkty, których jedzenie po pewnym czasie może się mocno odbić na ich zdrowiu, kondycji czy dobrym samopoczuciu. Warto więc szukać takich rozwiązań, które sprawią, że zjedzenie pełnowartościowego posiłku w pracy nie będzie rzeczą niewykonalną.

W niektórych firmach przygotowanie sobie jedzenia w przerwie w pracy nie jest większym problemem. Pracodawcy udostępniają bowiem pracownikom dobrze wyposażone kuchnie, w których znajdują się lodówki, kuchenki czy inne urządzenia pozwalające na przygotowanie czy odgrzanie sobie jedzenia. Niestety, firmowa kuchnia nie jest wśród polskich przedsiębiorców standardem. Bardzo często pracownicy mają w miejscu pracy dostęp wyłącznie do czajnika, w którym mogą zagotować wodę na kawę czy herbatę. Nie da się jednak spędzać codziennie wielu godzin w pracy wyłącznie na kawie czy kanapkach i innych mało wartościowych przekąskach.

Można brać jedzenie z domu

Osoby, które mają nieco czasu i chęci, mogą sobie przygotowywać posiłki w domu i zabierać co rano do pracy. Jeśli jednak w zakładzie nie ma kuchni, siłą rzeczy muszą to być produkty przeznaczone do spożywania na zimno. Odpadają więc wszelkie zupy, ciepłe dania czy inne wartościowe potrawy. Większość osób bazuje więc na kanapkach, które nie zawsze są wartościowe i pożywne. Co więcej, nawet najlepsza kanapka może smakować dosyć kiepsko, jeśli spędzi kilka godzin w torbie czy zamknięta w szufladzie w biurku. Jeśli chcemy odżywiać się wartościowo, kanapki i inne przekąski na zimno powinny być ostatecznością i raczej wyjątkiem, a nie codziennością. Warto również unikać wszystkich słodkich przekąsek, ciasteczek czy batoników, które w pracy jadamy dosyć nagminnie. Nie jest to wartościowe jedzenie i zamiast składników odżywczych dostarcza nam jedynie pustych kalorii i gwałtownych skoków cukru we krwi.

Zamawianie jedzenia na mieście

Dobrym pomysłem dla pracowników, którzy nie mają w miejscu pracy kuchni, może być zamawianie jedzenia w lokalach czy restauracjach na mieście. Nie powinno być z tym problemu zarówno w dużych miastach, jak i w mniejszych miejscowościach. Dobre jedzenie na dowozwroclaw czy dania na wynos w innym mieście to całkiem spora oferta, wśród której każdy bez problemu znajdzie coś dla siebie. Wbrew pozorom, wśród dań na wynos znajdziemy nie tylko popularne fast foody, ale również zdrowe i pełnowartościowe obiady domowe, dania z różnych kuchni świata, a nawet spory wybór dla wegetarian czy osób o specjalnych potrzebach żywieniowych. Restauracje czy firmy cateringowe, które realizują zamówienia z dostawą do domu czy firmy dokładają wszelkich starań, aby dostarczone jedzenie było ciepłe, smaczne i sycące. Nawet, jeśli nie mamy gdzie przygotować posiłku, możemy więc odżywiać się zdrowo.