Czym bezpiecznie czyścić powierzchnie kuchenne?
6 października 2021Wiele osób uważa kuchnię za serce domu – to miejsce, w którym spędzamy sporo czasu, przygotowujemy posiłki, gotujemy, pieczemy, zmywamy i wykonujemy cały szereg innych, codziennych działań. Nic więc dziwnego, że kuchnia brudzi się dosyć szybko i wymaga regularnego sprzątania. Nawet, jeśli sobie odpuścimy jedynie na jakiś czas, może się okazać, że pewne zabrudzenia będą później trudne lub niemożliwe do usunięcia.
Planując czyszczenie powierzchni kuchennych warto wziąć pod uwagę to, że każda z nich wymaga innego środka pielęgnującego. Nie ma jednego płyny czy preparatu, który działałby skutecznie na wszystkie powierzchnie. Ten sam płyn jedną powierzchnię może bardzo dobrze wyczyścić, podczas gdy inną porysuje lub uszkodzi w takim stopniu, że będzie wymagała ona renowacji. Dlatego też warto bardzo uważnie wybierać preparaty i za każdym razem dokładnie zapoznawać się z instrukcją ich stosowania, a także z przeznaczeniem. Unikniemy w ten sposób wielu kłopotów wynikających z nieuwagi.
Wybór środków do różnych powierzchni
Bezpieczne czyszczenie powierzchni kuchennych wymaga precyzji i dobrania właściwych środków. Najmniej problemów będziemy mieć z podłogą i to bez względu na to, z czego jest wykonana. Środków do czyszczenia drewna, paneli czy płytek podłogowych jest na tyle dużo, że szybko znajdziemy rozwiązanie w stu procentach dopasowane do konkretnych potrzeb i powierzchni wykonanej z różnych materiałów. Problem może być w przypadku blatów, które często wykonane są z materiałów, którym szkodzi zwykła woda. Wtedy trzeba korzystać ze specjalistycznych preparatów, które nie tylko czyszczą, ale również chronią przed wnikaniem wilgoci. Dotyczy to zarówno blatów wykonanych z litego drewna, jak i tych, które są zrobione z materiałów drewnopodobnych i różnego rodzaju płyt. Ważne jest również umiejętne dobieranie płynów czy mleczek do czyszczenia kuchenek, płyt elektrycznych czy indukcyjnych, a także lodówek, zmywarek i innych sprzętów AGD wykonanych z metalu. Tu sprawdzają się delikatne i łagodne mleczka, które dobrze czyszczą, a jednocześnie nie zawierają środków na tyle drażniących, że mogłyby powodować zarysowania czy uszkodzenia.
Postaw na sprawdzone i znane marki
W poszukiwaniu środków do czyszczenia powierzchni w kuchni, warto zwracać uwagę na preparaty pochodzące od dobrych i sprawdzonych producentów, cieszących się sporą popularnością na rynku chemii gospodarczej. Środki czyszczące CIF to bardzo dobry wybór dla użytkowników, którym zależy przede wszystkim na wysokiej jakości oraz skuteczności stosowania. Choć z pewnością nie są to produkty z niskiej półki cenowej i można znaleźć sporo podobnych, ale dużo tańszych środków czyszczących, oszczędzanie na jakości może nie być dobrym pomysłem. Tanie preparaty mają to do siebie, że są dosyć mało wydajne. Trzeba używać ich w dużo większych ilościach, co sprawia, że w efekcie ich zakup może wychodzić dużo drożej.