Zdrowa żywność bez glutenu
27 kwietnia 2020Nietolerancja glutenu to problem, z którym zmaga się coraz więcej osób. Dolegliwości, jakie pojawiają się po spożyciu szkodliwej substancji to przede wszystkim bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia oraz inne uciążliwe przeboje z układem pokarmowym. Dla własnego dobra warto więc wyeliminować z codziennej diety produkty mające w swoim składzie gluten. Dzisiejszy rynek żywności jest na tyle spory, że bez problemu znajdziemy żywność, która będzie dla nas bezpieczna.
Gluten jest zespołem białek roślinnych, które możemy znaleźć w wielu zbożach, między innymi w pszenicy, życie, jęczmieniu, a także w produktach pochodnych, jak kasze czy makarony oraz oczywiście chleb. Osoby, które nie mają problemów z wchłanianiem glutenu mogą te wszystkie produkty konsumować do woli. Jeśli jednak ktoś cierpi na nietolerancję glutenu bądź na celiakię, będzie miał problem z wchłanianiem nawet niewielkich ilości tego białka. Kosmki jelitowe u osób chorych na celiakię lub z nietolerancją glutenu mają tendencję do zlepiania się i przestają działać pod wpływem szkodliwego dla nich białka. Trzeba więc go unikać – jest to jedyny sposób, aby poradzić sobie z problemem z glutenem. Pod tym względem nietolerancja pokarmowa działa, jak każda inna alergia – będziemy zdrowi, o ile będziemy unikać czynnika drażniącego.
Uważnie rób codzienne zakupy
Osoby z nietolerancją glutenu powinny zachować ostrożność i rozwagę podczas codziennych zakupów żywnościowych. Trzeba przede wszystkim unikać wszystkiego, co może zawierać gluten czy mąkę, a więc nie tylko makaronów i kasz, ale również chleba, ciast, ciasteczek, pasztetów oraz wielu wędlin, w których stosowane są wypełniacze. W niektórych produktach mogą znajdować się niewielkie ilości glutenu, które jednak mogą spowodować wiele dolegliwości zdrowotnych. Osoby z nietolerancją glutenu muszą więc przede wszystkim dobrze nauczyć się dolegliwości i listy produktów zakazanych. Wbrew pozorom, bez chleba i makaronu da się jednak dobrze i zdrowo żyć. Po wyeliminowaniu produktów zawierających zakazane zboża, mamy do wyboru całe mnóstwo dobrej żywności, z której możemy komponować zdrową i pełnowartościową dietę. Brak glutenu nie pozbawia więc nas żadnych składników pokarmowych, substancji odżywczych, witamin i minerałów.
Profesjonalne produkty bezglutenowe
Na rynku produktów żywnościowych można od wielu lat znaleźć także bezglutenowe wersje codziennych produktów. Na półkach sklepowych jest więc bezglutenowy chleb, makaron, kasze, a także słodycze, które nie zawierają w składzie glutenu. Wybór takich produktów jest spory i nieustannie rośnie. Żywność bezglutenową możemy kupić zarówno w sklepach ze zdrową żywnością, jak i w zwykłych marketach. Warto zwracać uwagę na oznakowanie opakowań. Na produktach bezglutenowych możemy znaleźć charakterystyczny, przekreślony kłos, który informuje konsumentów o tym, że w produkcie nie ma nawet śladowych ilości glutenu. Spory wybór żywności bezglutenowej można również znaleźć w sklepach z żywnością online. Na Zdrowobezglutenowo.pl mamy całe mnóstwo bezglutenowych produktów, wśród których każdy bez problemu znajdzie coś dla siebie.