Sprawdzone przepisy na ciasta drożdżowe

Sprawdzone przepisy na ciasta drożdżowe

13 lutego 2020 0 By Redakcja

Wielu początkujących gospodyń domowych zadaje sobie pytanie jak wygląda przepis na ciasto drożdżowe. Drożdżowe wypieki polubią niewątpliwie wszyscy, ponieważ nie ma chyba osoby, która nie lubi tego typu ciasta. Pracę należy zacząć od przygotowania zaczynu na ciasto drożdżowe.

Składniki jakie będziemy potrzebować to pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki ciepłego mleka, łyżka cukru oraz 60 gramów drożdży najlepiej świeżych. W dużej misce mieszamy drożdże, cukier, mąkę oraz ciepłe mleko. Drożdże trzeba rozetrzeć wraz z resztą składników. Wszystkie składniki musimy ze sobą bardzo dobrze wymieszać i przykryć folią lub ściereczką. Po wszystkich tych czynnościach odstawiamy nasze składniki na dwadzieścia minut gdzieś w ciepłe miejsce.

Warto pamiętać, że zaczyn potrafi mocno buzować i dobrze wyrosnąć, dlatego lepiej jest użyć duże naczynie szklane. Najlepiej ustawić minimalną temperaturę piekarnika i przez chwilę go nagrzać. Następnie do piekarnika wstawiamy zaczyn, przy tym pamiętając, żeby blaszka, na której będziemy stawiać zaczyn nie może być gorąca. Przepisy na ciasto drożdżowe są przekazywane z pokolenia na pokolenie i od wielu lat stosowane wśród ludzi. Dobrze też pamiętać, że można użyć suche drożdże, ponieważ ciasto także powinno na nich wyjść doskonale.

kuchnia meble na wymiar warszawaPostępujemy z nimi analogicznie jak z drożdżami świeżymi mimo faktu, że suszone drożdże nie muszą wstępnie wyrosnąć. Używam dwóch saszetek, co daje nam 14 gramów. Mieszamy je ze składnikami tak samo jak drożdże świeże i odstawiamy w ciepłe miejsc, w którym drożdże będą mogły zacząć pracować. Wszystko to sprawi, że ciasto szybciej wyrośnie i będzie szybciej gotowe do pieczenia. Dzięki temu zaoszczędzimy sporo czasu oraz szybciej skończymy piec ciasto drożdżowe. Co do składników na ciasto potrzebujemy szklanki mleka, które podgrzejemy. Przelewamy mleko do naczynia i dodajemy rodzynki. Używamy 100 gramów rodzynek, czyli około dwie pełne garści.

Umieszczamy je razem z ciepłym mlekiem w dniu, w którym zamierzamy piec ciasto. Dzięki temu rodzynki napuchną i sprawią, że będą jeszcze smaczniejsze po dodaniu do ciasta. Wszelkie rodzynki, bakalie, sprawiają, że ciasto smakuje lepiej a dodatkowo nie jest takie suche. Ciasto drożdżowe smakuje świetnie w połączeniu ze szklanką zimnego mleka. Nie gorzej także wypada posmarowane masłem i domowym dżemem lub miodem. Pasuje świetnie do imprez domowych oraz organizacji wszelkich imienin czy urodzin. Na pewno pamiętamy z dzieciństwa jak babcia przygotowywała ciasto drożdżowe i w kuchni unosił się ten doskonały zapach.

Dlatego w dorosłym życiu warto powrócić do tych czasów i spróbować samemu przygotować takie ciasto. Tym bardziej, że jak widzimy przepis nie jest ciężki i poradzi sobie z nim każdy kto ma choć trochę chęci i determinacji. Wystarczy kilka składników oraz trochę wolnego czasu.