Franczyza jak marzenie – co może pójść nie tak?
24 października 2020Franczyza gastronomiczna pozwala przedsiębiorcom na prowadzenie firmy bez zaczynania od zera. Ale tylko dlatego, że firma ma już markę i ustalone procesy, nie oznacza, że łatwo ją uruchomić. Franczyza sushi może być potęgą międzynarodowych restauracji, ale nawet franczyzobiorcy tej mega marki mają trudności. Słychać na temat tego, że rosnący segment franczyzobiorców ma problemy ze sposobem działania firmy, a niektórzy twierdzą, że problemy nie zostaną rozwiązane, dopóki nowe kierownictwo nie przejmie władzy.
Franczyzy nie są łatwym wyjściem. Wchodząc w relację franczyzową, musisz przygotować się do prowadzenia prawdziwego biznesu. W rzeczywistości wszystko może się zdarzyć w czasie między zapewnieniem finansowania a otwarciem drzwi dla publiczności. Zanim więc zrelaksujesz się i będziesz cieszyć się życiem jako odnoszący sukcesy właściciel firmy, dowiedz się o typowych błędach franczyzowych i jak ich uniknąć.
Unikaj największych błędów franczyzowych.
Nigdy nie zakładaj, że franczyza oferta to pewny zakład. Posiadanie i prowadzenie jakiejkolwiek firmy to ciężka praca, a osiągnięcie zysku wymaga zarówno wysiłku, jak i czasu. Struktura franczyzy zapewnia przewagę, ale bez odpowiedniej kontynuacji ta dodatkowa pomoc nie jest wiele warta.
Kupno franczyzy nie obejmuje zajęć dotyczących tego, jak zostać właścicielem firmy. Nie nauczysz się, jak zarządzać finansami, rozliczać podatki lub rozumieć bilansu bez osobistego wysiłku. Franczyzy nie zwalniają również z osobistej odpowiedzialności za prowadzenie codziennej działalności firmy.
Aby Twoja franczyza sushi odniosła sukces, nie bierz niczego za pewnik. Uważaj na cztery typowe błędy i dowiedz się, jak ich unikać. Nie polegaj na swoich instynktach. Mógłbyś pójść z instynktem i uczyć się w locie, ale prawdopodobnie popełnisz po drodze niepotrzebne błędy – niektóre z nich mogą mieć katastrofalne konsekwencje. Zamiast wymyślać to na bieżąco, śledź istniejących franczyzobiorców i przeprowadzaj jak najwięcej niezależnych badań, aby stworzyć podstawę wiedzy, na której możesz polegać w trudnych czasach.
Zgodnie z przewodnikiem dotyczącym niepowodzeń franczyzowych, nawet franczyzy, które wydają się osiągać świetne wyniki sprzedaży i niewiele niepowodzeń, mogą mieć świetne zespoły rekrutacyjne. Nie polegaj na franczyzie, aby wypełnić luki w doświadczeniu biznesowym. Zamiast tego dowiedz się wszystkiego, co możesz o życiu franczyzowym, zanim zaczniesz.
Zaprzyjaźnij się z innymi franczyzobiorcami w regionie i zapytaj, czego chcieliby, aby zrobili inaczej. Pozostań w kontakcie z nowymi przyjaciółmi, aby w trakcie rozmów szukać wiedzy. Miej oko również na graczy korporacyjnych: franczyza gastronomiczna z długą ścieżką procesów sądowych i niezadowolonych franczyzobiorców prawdopodobnie nie jest dla Ciebie odpowiednia.
Najlepsza franczyza gastronomiczna sushi będzie dla Ciebie najlepsza jeśli zadbasz najlepiej o sześciocyfrowe saldo bankowe przed otwarciem. Im większa inwestycja franczyzy, tym większe masz szanse na znaczny dochód w przyszłości. Jeśli nie zapewnisz sobie odpowiedniego finansowania przed otwarciem swoich drzwi, nie tylko będziesz miał trudności z przetrwaniem trudnych czasów, ale także nie wykorzystasz najlepszych okazji.